REC Banat REC Banat
REC Banat REC Banat

Promocija projekta „Obrazovanjem do lakšeg zapošljavanja E3″

Datum objave: 20-11-2013

Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj – Banat u partnerstvu sa devet institucija organizovao je 20.11.2013 godine konferenciju povodom započinjanja projekta “Obrazovanjem do lakšeg zapošljavanja” („Education to easier employment – E3″), finasiranog od strane IPA programa Evropske unije „Socijalno ekonomski razvoj dunavske regije u srbiji“ i Austrijske razvojne agencije.

Promocija projekta Obrazovanjem do lakšeg zapošljavanja E3

Projekat podrazumeva osnivanje Regionalnog edukativnog centra za obuku nezaposlenih, trajaće 18 meseci, a njegova vrednost je nešto manje od 225 hiljada evra.

– Uspostavljanje Regionalnog edukativnog centra za Banat doprineće kvalitetnom obučavanju nezaposlenih lica i usklađivanju potreba privrede sa ponudom Nacionalne službe za zapošljavanje. Sedište Centra biće u Zrenjaninu, najverovatnije u prostoru nekadašnje „Sosine kujne” u Ulici Dr Kornela Radulovića. Za to nam je bila potrebna podrška lokalne samouprave, koja je kao partner obezbedila prostor, odnosno objekat, koji će biti temeljno rekonstruisan i opremljen najsavremenijom opremom. Projekat će trajati 18 meseci, a njegova vrednost je nešto manje od 225 hiljada evra.

Promocija projekta Obrazovanjem do lakšeg zapošljavanja E3 - 2

Direktorica Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj - Banat Irena Živković ovim rečima ukratko je predstavila projekat „Obrazovanjem do lakšeg zapošljavanja”, finansiran putem IPA programa Evropske unije „Socijalno ekonomski razvoj Dunavske regije u Srbiji“, uz finansijsku podršku Austrijske razvojne agencije. Govoreći na konferenciji održanoj u sredu u Kaštelu Ečka, ona je dodala da će se Centar posebno baviti programima iz oblasti poljoprivrede, zaštite životne sredine, hemijske industrije i turizma.

– Kroz ove programe obučavaće se nezaposleni, a predviđeni su i programi za njihovu prekvalifikaciju i dokvalifikaciju. Projektom je predviđeno da u prvom ciklusu šezdeset nezaposlenih prođe stručnu praksu u odabranim preduzećima, što će omogućiti najboljim kandidatima da se afirmišu pred poslodavcima i dođu do zaposlenja. Direktni korisnici su poslovno udruženje Zrenjaninski poslovni krug (ZREPOK) i HIP „Petrohemija” iz Pančeva – rekla je Irena Živković.

Program je u pojedinostima predstavio Branislav Milosav iz RCR „Banat”, napomenuvši da ovakav institucionalni sistem neformalnog obrazovanja u zemljama Evropske unije postoji već više od dvadeset godina. One predstavljaju veliku podršku privredi – velikim kompanijama i malim i srednjim preduzećima, kao i nezaposlenim licima.

Članovi projektnog tima zahvalili su se zrenjaninskoj lokalnoj samoupravi na saradnji, a posebno zameniku gradonačelnika Čedomiru Janjiću koji je posredovao u obezbeđenju lokacije za Edukativni centar, kao i pri izradi dokumentacije i neophodnih dozvola.

Učesnike skupa pozdravio je Radivoj Savićević, državni sekretar u Ministarstvu regionalnog razvoja i lokalne samouprave, naglasivši da je ovaj projekat dobar primer primene mera za teritorijalni razvoj Srbije, te se u tom smislu uklapa u planirane rezultate Nacionalnog plana regionalnog razvoja.

– Evropska unija i Austrijska razvojna agencija obezbedile su tri i po miliona evra bespovratne pomoći za projekte koji za cilj imaju povećanje atraktivnosti Dunavske regije. Na ovaj poziv je podneto  105 projekata, a odabrano je 17, među njima i projekat RCR „Banat” – rekao je ovom prilikom Klaus Kaper iz Austrijske razvojne agencije, menadžer projekta „Socijalno ekonomski razvoj Dunavske regije u Srbiji“. Po njegovim rečima, Austrija kao dunavska zemlja svesrdno podržava ovaj projekat i pomaže u sprovođenju takozvane „grant-šeme”.

Po rečima Miroslava Vasina, pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, evropska politika zapošljavanja danas je isključivo okrenuta edukacijama i sticanju novih znanja.
– Tek kada postignemo to da nezaposleno lice koristi vreme koje provodi na evidenciji učeći neka nova znanja i veštine, približićemo se evropskoj agendi zapošljavanja, a to je teško ostvarivo bez ovakvih centara – rekao je Vasin.
– Vlada Vojvodine – dodao je on – odlučila je da 2014. godinu označi kao godinu posebne pažnje prema Banatu. Nažalost, ova regija trenutno ima loše ekonomske pokazatelje. To je znak da svi treba da se mobilišemo i pokušamo da pomognemo Banatu. Programom Vlade Vojvodine predviđeno je da sledeće godine podsticaji za lokalne samouprave u Banatu budu značajno veći. Predstavljanje ovog projekta simbolično označava početak takvih aktivnosti.

Goste je pozdravio i zamenik gradonačelnika Čedomir Janjić koji je istakao da će programi Edukativnog centra omogućiti nezaposlenima sticanje novih znanja i uspostavljanje saradnje sa poslodavcima, stažiranje, volontiranje i na kraju nalaženje posla.
– Upravo to i jeste naš najveći zadatak u narednom periodu – smanjiti broj nezaposlenih i uposliti što veći broj, prvenstveno mladih ljudi.Zrenjanin je grad koji ima potencijal da postane univerzitetski centar, a institucija kao što je Regionalni edukativni centar Banat je samo još jedan pokazatelj da naš grad ima velike obrazovne kapacitete i da ga u tom smeru treba i razvijati – rekao je u Janjić ime Grada Zrenjanina – domaćina i partnera u ovom projektu, ujedno zahvalivši Evropskoj uniji i Austrijskoj razvojnoj agenciji jer su prepoznali značaj projekta i odobrili finansije.

Janjić se zahvalio i Regionalnom centru Banat jer je, kako je naveo, i ovaj put pripremio projekat, okupio partnere i omogućio da Zrenjanin i ceo Banat dobiju instituciju kao što je Regionalni edukativni centar.

-Osnivanjem ovakve moderne institucije Zrenjanin i ceo Banat imaće veliku podršku u razvoju preduzetništva i stvaranju uslova za otpočinjanje poslovanja. Edukativni centar donosi kvalitetno ulaganje u obučavanje i obrazovanje svih zainteresovanih lica i prevenciju dugoročne nezaposlenosti. Pored izgradnje institucionalnog sistema za neformalno obrazovanje odraslih u regionu Banata, REC Banat će raditi na izradi novih programa obuka kojima će se obučavati nezaposlena  lica i na taj način im omogućiti da stečenim veštinama i znanjima pronađu nove mogućnosti zapošljavanja – rekla je ona i istakla da će se ovi programi sprovoditi, u skladu sa identifikovanim potrebama Banata, u oblastima: poljoprivrede, turizma, hemijske industrije, zaštite životne sredine.

Nosilac projekta je Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj „Banat” u saradnji sa devet institucija koje su partneri u ovom poduhvatu; to su Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Grad Zrenjanin, Opština Kovačica, Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj opštine Novi Bečej, regionalne privredne komore Zrenjanina i Pančeva, novosadski Edukativni centar za obuke u profesionalnim i radnim veštinama, zrenjaninska Visoka tehnička škola strukovnih studija i Edukativni centar za ruralni razvoj iz Zrenjanina.


RCR Banat Pokrajinski sekretarijat Opština Kovačica Kancelarija za LER Novi Bečej RPK Pančevo RPK Zrenjanin Edukativni centar Novi Sad Grad Zrenjanin VTS Zrenjanin